ייעוץ, הדרכה ואימון אישי להורים
למה לפנות לקבלת שירותי ייעוץ, הדרכה ואימון להורים, ומה מטרת שירותים אלה?
משימת ההורות כוללת אחריות רבה ולא פעם ניצבים בפני ההורים אתגרים מורכבים. לא פשוט להיות הורה ולתמרן בין צרכים שונים של בני המשפחה, התנהגויות מאתגרות וחילוקי דעות. פעמים רבות הורים חשים בלבול, הצפה רגשית וערעור של הביטחון שלהם למול קשיים והתמודדויות עם ילדיהם, ולעיתים הם חשים שאיבדו את הדרך. התבוננות מקצועית מבחוץ עשויה לעזור למקד את הקושי ולקדם חוויה משפחתית טובה ורגועה יותר.
מטרת שירות הייעוץ, ההדרכה והאימון להורים, הינה לספק להם ידע, כלים, תמיכה והכוונה, ולסייע להם לנווט בהצלחה את היחידה המשפחתית שלהם, ולהעניק לילדיהם חווית ילדות מיטבית.
מה משמעות המושגים: "ייעוץ, הדרכה ואימון הורים" ולמי ולמה כל אחד מהם מתאים?
ייעוץ– נעשה על ידי איש מקצוע מיומן ומנוסה ובעל מומחיות ספציפית בתחום מסוים. בהתבסס על השכלתו וניסיונו, היועץ נותן מענה מקצועי לגבי סוגיות הקשורה לתחום התמחותו.
בהקשר זה, תחום התמחותי הינו ייעוץ חינוכי, והמענה בתחום זה יכול להיות קשור לשאלות ספציפיות המטרידות הורים. לדוגמה: האם ומתי להפריד בין תאומים במסגרות חינוכיות? לאיזו מסגרת חינוכית מומלץ לרשום את הילד? האם ההתנהגות של הילד תקינה ומתאימה לגילו? וכדו'.
הדרכה– מוגדרת כמעשה המנחה או מעניק הכוונה לפעולות עתידיות. ההדרכה מסייעת לנווט את חייו של המודרך לתפקוד טוב וגבוה יותר בהקשר ספציפי. בהקשר ההורי, הדרכת הורים משכללת מיומנויות הוריות ומקדמת תחושת מסוגלות הורית גבוהה יותר ותפקוד הורי טוב יותר. הכשרתי בהדרכת הורים בגישה האדלריינית ובגישת ההתנגדות הלא אלימה מאפשרת לי לסייע להורים להבין את מטרת ההתנהגות של ילדיהם, לקדם תגובות יעילות להתנהגויות אלה, ולהוביל את ההורים לביסוס תחושת השייכות של כל אחד מבני המשפחה.
אימון אישי (קואצ'ינג)- הינו תהליך מאורגן ומובנה, אשר עוזר לאדם להגשים את שאיפותיו ולשפר את שביעות רצונו מתחומי חייו, תוך הרחבת יכולת הבחירה שלו בפעולות המיטיבות את חייו. תהליך האימון מבוסס על שותפות לדרך, הארת נקודות מבט שונות, בירור חסמים והעצמת חוזקות וכישורים של המתאמנים. אימון אישי הורי מתאים כאשר ההורים מעוניינים לשפר היבטים הוריים, כגון: מערכת היחסים עם ילדיהם או היכולת להציב גבולות ו/או להוביל את המערכת המשפחתית לאור הערכים בהם הם מאמינים. הכשרתי באימון אישי בגישה פסיכולוגית מאפשרת לי הבנה עמוקה של צרכי ההורים, ושימוש בכלים מגוונים לקידום שאיפותיהם ומטרותיהם ההוריות.
כיצד מתנהל תהליך הייעוץ, ההדרכה והאימון?
מפגשי הייעוץ מתקיימים מתוך עמדה לא שיפוטית, במהלכם מתבררות השאלות בגינן ההורים פנו לייעוץ וניתן להן מענה ממוקד. לעיתים הייעוץ נעשה לאחר תצפית במסגרת החינוכית וניתוח ההתרשמות שלי מהיבטי ההתפתחות או ההתנהגות של הילד, ולעיתים הייעוץ ניתן כמענה לסוגיות העולות בתיאור ההורים.
הייעוץ יכול להינתן במפגש חד פעמי או במספר מפגשים בני שעה והוא עשוי לעזור להורים לקבל החלטה או דרך פעולה המתאימה לילדם.
מפגשי ההדרכה מתקיימים מתוך עמדה תומכת ומכוונת, במהלכם מתברר ההקשר המשפחתי הספציפי והסוגיות בהם ההורים זקוקים להכוונה כיצד להתמודד. כל מפגש הדרכת הורים אורך כשעה, והמפגשים מלווים את ההורים עד אשר הם חשים מסוגלים לנהל את הסוגיות, אשר בעטיין פנו להדרכה.
מפגשי אימון ההורים מתנהלים כמסגרת תומכת, מעצימה וממוקדת בסידרה של 10 עד 20 מפגשים בני שעה, במהלכם מתבהרים הצרכים, השאיפות ההוריות, הכוחות והמשאבים במשפחה כמו גם מקורות הקושי והלחץ, ונבנים צעדים להשגת רווחה נפשית הורית ויכולת הובלה של התא המשפחתי.



באילו נושאים כדאי לפנות לייעוץ והדרכת הורים ולאימון הורים?
ייעוץ והדרכת הורים יכולים לתמוך בהורים המתמודדים עם מגוון נושאים בהורות. כגון:
בחירת מסגרת חינוכית, התמודדות עם מעברים (בין מסגרות חינוכיות, מגורים או שינויי סטטוס הורי, כגון: הורות חדשה, הרחבת המשפחה או התבגרות ויציאת ילדים מהבית), התמודדות עם קשיי התנהגות, זעם, סרבנות והיעדר שיתוף פעולה, בכיינות, מופנמות של ילדים והימנעות מפעילויות, קשיים בתהליך הגמילה מחיתולים, קשיים בקשר עם הילדים או בין הילדים, ניהול קונפליקטים, ילדים עם צרכים מיוחדים והתנהלות לאחר פרידה, מוות במשפחה או גירושין.
אימון אישי להורים מתאים להורים שמרגישים שמשהו בהורות שלהם באופן כללי לא עובד להם כפי שהיו רוצים, והם זקוקים ל"מפת דרכים" וסיוע לצאת מ"לופ חשיבתי והתנהגותי" ולקדם תחושה כללית טובה יותר כהורים.
איך בוחרים לאיזה סוג שירות לפנות: ייעוץ, הדרכה או אימון הורים?
לעיתים הורים יודעים בברור לאיזה סוג שירות הם זקוקים ואותו הם מקבלים, אבל לעיתים ההורים מוצפים מידי ופשוט זקוקים לעזרה. אין חובה להחליט מראש, במהלך המפגשים מתבהר הצורך והמענה מוצע בהתאם.
היכן מתקיימים מפגשי הייעוץ וההדרכה?
ניתן לבחור באזור השרון או בתל אביב, המפגשים מתקיימים בקליניקה בתל מונד ובתל אביב.
מאמרים ואגרות מידע
יותר ויותר ילדים צעירים (בגיל 3-4) נקלטים במערכת החינוך הציבורית. מערכת זו שונה ממערכות חינוכיות קודמות והיא כוללת בין היתר: היעדר שנת צהריים, ארוחת צהריים בשעה מאוחרת יותר, ציפייה לעצמאות בהרגלי הניקיון וגישה פורמלית יותר הדורשת מהילדים מידה לא מבוטלת של ריכוז וקשב והפגנת התנהגות נאותה.
אסיפת ההורים הראשונה היא שעה קצרה, אשר עשויה להיות לה השפעה רבה על מערכת היחסים של הגננת או המורה עם ההורים. זוהי הזדמנות פז עבורן לרכוש את אמון ההורים.
מחקר משולב זה מתמקד בבחינת תרומתן של התנסויות עבר בשילוב תפקידים להתפתחותה של המסוגלות העצמית לשלב בין תפקידי עבודה ומשפחה בעתיד על פי